Voor een aantal jaar op rij is er een forse stijging te zien in de WOZ-waarde. Voornamelijk komt dit door de overspannen woningmarkt die naar schatting pas weer kan ademen als de vraag niet meer groter is dan het aanbod. In januari 2020 was de gemiddelde WOZ-waarde 270.000 euro en naar verwachting zal deze dit jaar verder stijgen. Maar wat is de WOZ-waarde en waarvoor wordt deze gebruikt? Je leest het hieronder.
De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is de marktwaarde van de woning. Deze waarde wordt elk jaar bepaald door de gemeente op basis van de geschatte marktwaarde (vrije verkoopwaarde). Hierbij wordt gekeken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving en naar objectkenmerken als de grootte van de woning, inhoud, type woning, grondoppervlakte, bouwjaar.
Op dit moment is het niveau van de kwaliteit en het onderhoud van de woning erg belangrijk en wegen zwaarder bij het taxeren van de woning.
Ga je een hypotheek afsluiten, dan zijn erĀ een aantal voordelen te benoemen al heb je een hogere WOZ-waarde:
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Dan is het tot 6 weken na ontvangst mogelijk om bezwaar te maken tegen de hoogte hiervan. Onderbouw waarom de waarde volgens jou te hoog of te laag is. Hierbij is het ook goed om te kijken naar het WOZ-waardeloket waar je vergelijkbare woningen in de buurt in kan zien. Het bezwaar kun je vervolgens indienen bij de gemeente. De gemeente onderzoekt vervolgens de waarde en laat binnen enkele maanden zijn beslissing aan jou horen.
Ben jij van plan om een hypotheek over te sluiten? WFO Notarissen helpt jou graag in dit proces. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Terug naar overzicht