Het samenlevingscontract is onverminderd populair. Veel stellen verkiezen een dergelijke overeenkomst boven trouwen en er worden jaarlijks heel veel samenlevingscontracten gesloten. Het is belangrijk om eerst de wensen goed in kaart te brengen, zodat jullie precies weten welke kant je op wil. Een gesprek met de notaris kan veel inzicht geven. Want wat staat er allemaal in zo’n contract en welke afspraken moet je allemaal maken? De notaris helpt je hierbij en zorgt dat het samenlevingscontract goed wordt opgesteld.
Alvorens je de notaris bezoekt, is het goed om je voor te bereiden. De notaris heeft namelijk allerlei gegevens nodig om je goed te kunnen adviseren. Op tafel komt in elk geval jouw (persoonlijke) vermogen en dat van je partner, jouw schulden, het inkomen, bezittingen en eventueel gemeenschappelijk vermogen dat jullie al samen delen. Daarnaast formuleren jullie samen met de notaris de antwoorden op vragen als:
Als jullie al deze zaken met de notaris hebben besproken, stelt deze een voorlopig samenlevingscontract op. Kortom, je ontvangt van het contract eerst nog een concept. Jullie nemen dat contract samen nog eens door en daarna volgt nogmaals een afspraak bij de notaris, om de laatste puntjes op de i te zetten. Als het contract helemaal naar wens is, wordt het ondertekend. Ook dat gebeurt bij de notaris. Je krijgt een afschrift mee, het originele contract wordt door de notaris bewaard. Je hoeft niet bij de gemeente te melden dat jullie een samenlevingscontract hebben getekend, maar het is wel belangrijk dat je op hetzelfde adres woont.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een samenlevingscontract? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt terecht bij onze notarissen in Enkhuizen of in Grootebroek.
Terug naar overzicht