Sinds dit jaar zijn de voorwaarden voor gezag en erkenning veranderd. Waar je in voorgaande jaar geen automatisch gezag had wanneer je jouw kind erkende, heb je dat vanaf 2023 wel.
Ongehuwde of niet geregistreerd partners vinden het vaak lastig om zelf het gezamenlijk gezag aan te vragen. De overheid vindt het belangrijk dat gezamenlijk gezag makkelijk en zelf kan worden geregeld. Omdat gezamenlijk gezag in het voordeel kan zijn van het kindje heeft de overheid de wet gewijzigd. Vanaf 1 januari 2023 heeft de vader automatisch gezag wanneer hij het kindje erkent bij het gemeentehuis.
In Nederland hebben wij de wet ‘FamilyLife’. Dit houdt in dat het kind recht heeft op allebei de ouders of de dichtbije naasten die hecht betrokken waren bij het leven van het kind. In het jargon van het Europese Hof van Justitie wordt dit het gezinsleven genoemd. Als de biologische ouders bij de geboorte van het kind aanwezig waren en daarna serieus moeite hebben gedaan om contact met het kind te houden, is er meestal al sprake van een gezinsleven tussen het kind en de biologische ouders. Geen gezaghebbende ouders kunnen daarom een verzoek indienen om een omgangsregeling vast te stellen als er problemen zijn met het gezinsleven.
Het is belangrijk dat beiden ouders gezamenlijk gezag hebben over hun kinderen. En dat beiden ouders betrokken worden bij de verzorging en opvoeding van het kind.
Gezamenlijk gezag is bijvoorbeeld van belang in de volgende situaties:
Gezamenlijke toestemming is ook van belang voor de juiste berekening van de uitkeringen of bij overlijden van één van de ouderlijke ouders.
WFO Netwerk Notarissen beantwoordt graag al jouw vragen. Neem telefonisch contact met ons op via 0228 – 512444 of vul ons contactformulier op de website in.
Terug naar overzicht