Partneralimentatie, wat is er per 1 januari veranderd?

17 januari 2020

Afgelopen jaar is er een nieuwe alimentatiewet aangenomen. Deze wet heeft alleen gevolgen voor de partneralimentatie, de wetgeving op het gebied van kinderalimentatie is ongewijzigd gebleven. De nieuwe wet is op 1 januari 2020 ingegaan en is van toepassing voor iedereen die vanaf dat moment gaat scheiden. Ben je eerder gescheiden? Dan verandert er voor jou niets en zijn gewoon de oude regels van kracht. De nieuwe wet is op jouw situatie van toepassing als de ontvangstdatum van het verzoekschrift bij de rechtbank op of na 1 januari 2020 valt.

Wat houdt de wetswijziging in?

In het kort houdt de wijziging in dat de maximale termijn dat er partneralimentatie betaald moet worden verkort is van 12 naar 5 jaar. De reden? Een lange termijn als 12 jaar past niet meer bij de huidige samenleving, waarin wordt verwacht dat mensen minder lang afhankelijk blijven van hun ex-partner.

Samen tot een overeenkomst komen

Besluiten jullie te gaan scheiden en ben je het samen eens over jullie financiƫle verplichtingen naar elkaar? Dan is jullie overeenkomst leidend. Als jullie in goed overleg afspraken maken en laten vastleggen ten aanzien van partneralimentatie (of niet) dan hoef je niet naar de wet te kijken. De wet is namelijk bedoeld voor situaties waarin ex-partners er samen niet uitkomen.

Zijn er uitzonderingen op de nieuwe alimentatiewet?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen.

  • Hebben jullie kinderen en zijn die jonger dan 12 jaar? Dan blijft de maximale termijn voor partneralimentatie 12 jaar totdat het jongste kind 12 is.
  • Ben je als alimentatie-ontvanger langer dan 15 jaar getrouwd en boven de 50 jaar oud? Dan wordt de maximale termijn 10 jaar.
  • Ben je langer dan 15 jaar getrouwd en bereikt de partner die alimentatie ontvangt binnen 10 jaar de AOW leeftijd? Dan is de alimentatieverplichting 5 jaar en loopt deze daarna door tot de AOW leeftijd.

De partneralimentatie kan ook korter zijn dan 5 jaar. Het hangt er vanaf hoe lang jullie getrouwd zijn geweest. Als je 2 jaar getrouwd was, wordt er 1 jaar partneralimentatie betaald. Was je 12 jaar getrouwd, dan is het 5 jaar, want dat is de maximale termijn. Partneralimentatie vervalt wanneer de alimentatie-ontvanger opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.


Meer weten over partneralimentatie?

Neem dan contact op met WFO Netwerk Notarissen in Grootebroek of Enkhuizen. Wij helpen jullie graag om tot een goede overeenstemming te komen en leggen de afspraken voor jullie vast.

Terug naar overzicht
Partneralimentatie, hoe zit dat?

Stel hier uw vraag of stuur een mail naar info@wfonotarissen.nl

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vul onderstaande gegevens in voor het maken van een afspraak. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Locatie Grootebroek

Burgemeester Schrijnderlaan 2
1613 JW Grootebroek 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Grootebroek

Locatie Enkhuizen

Zuiderkerkplein 9
1601 HK Enkhuizen 0228 51 24 44 info@wfonotarissen.nl
Locatie Enkhuizen

Volg ons: