Jullie zijn toe aan een nieuwe stap binnen de relatie: samenwonen. Het is goed voor te stellen hoe leuk dit is en dat je ernaar uit kijkt dat deze nieuwe periode zo snel mogelijk aanbreekt. Nieuw meubilair, een likje verf en een prachtige vloer. Maar heb je ook al nagedacht over de financiële zaken? Wij helpen je hiermee graag op weg.
Verzamel al je inkomsten en uitgaven en zet dit in een overzicht om een duidelijk beeld te hebben van je geldzaken. Dit kun je verwerken in een Excel-bestand. Daarbij is het ook goed om een lijst te hebben van eventuele schulden, spaargeld, vaste lasten en abonnementen. Leg de overzichten van jou en je partner naast elkaar en bespreek elk onderdeel zo zorgvuldig mogelijk. Beslis gezamenlijk of je ervoor kiest om de uitgaven samen te voegen en of je het spaargeld wilt delen. Maak hier een apart overzicht van.
Bedenk vervolgens of er een gezamenlijke rekening komt om de vaste lasten te dragen. Het is handig om dit vanaf 1 rekening te doen om het overzicht te bewaren.
Nu je samen hebt besloten of je de uitgaven wel of niet samenvoegt is het zaak om een verdeling van de vaste lasten te maken. Verdienen jullie evenredig of staat dit niet in verhouding tot elkaar? Kies ervoor om de verdeling gelijk te trekken of dat jij of jouw partner maandelijks meer uitgeeft aan vaste lasten.
Het is mogelijk om te kiezen uit drie samenwerkingsvormen om vast te leggen in een notarieel contract: trouwen, geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract.
Verdiep je goed in deze vormen voordat je een besluit neemt. Ook kun je ervoor kiezen om geen van allen te nemen. Weet dan wel dat je niets hebt om op terug te vallen als je besluit om uit elkaar te gaan of wanneer je partner overlijdt.
Welke verzekeringen hebben jij en je partner afgesloten? Kijk naar welke zorgverzekering jullie hebben? En hebben jullie een reisverzekering? Breng alle verzekeringen in kaart en bespreek een voor een of je ze samenvoegt of eventueel opzegt. Het is slim om verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten om geld te besparen en om alles beter inzichtelijk te hebben.
Verdiep je goed in het partnerpension en beslis of je partner recht heeft op jouw pensioen als jij overlijdt. Let wel op. Hier is een samenlevingscontract voor nodig.
Heb je alle zaken op orde, maar wil je meer informatie over het gehele plaatje? WFO Netwerk Notarissen helpt je graag op weg naar fijn samenwonen zonder zorgen. Neem gerust telefonisch contact op 0228 – 512444 of stel je vraag via het contactformulier op de website.
Terug naar overzicht