Het is eigenlijk vrij simpel: hoe hoger jouw schulden, hoe lager het bedrag dat je kunt lenen voor de aanschaf van en woning. Ook een studieschuld heeft dus invloed op de hoogte van het bedrag van jouw hypotheek. Als je hoge schulden hebt, kan het dus zomaar zijn dat je jouw droomhuis niet kunt kopen. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij leggen het uit.
Als je spaargeld hebt, kan het bijvoorbeeld slim zijn om eerst de schulden af te lossen en daarna naar de bank toe te gaan voor een hypotheekaanvraag. Meestal mag je na de aflossing van schulden direct meer lenen en kun je dus een hogere hypotheek krijgen. Elke bank gaat overigens anders om met studieschulden, dus vraag altijd even na of het oorspronkelijke bedrag van de studieschuld wordt meegenomen in de berekening, of dat er alleen wordt gekeken naar de schuld die je nu nog hebt.
Veel mensen met een studieschuld krijgen financiƫle hulp van hun ouders. Er worden bijvoorbeeld jaarlijkse, belastingvrije sommen geschonken, waarmee hun kind (delen van) de studieschuld kan aflossen. Maar er wordt ook vaak geholpen bij de aankoop van een woning. Als het geld daarvoor wordt gebruikt mogen de ouders eenmalig, per kind tot 100.000 euro belastingvrij schenken. Het kind moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.
Ook voor ouders levert bovenstaande constructie een voordeel op, want minder spaargeld betekent minder inkomstenbelasting. In de toekomst scheelt het ook een flink bedrag aan erfbelasting als er in een eerder stadium al belastingvrij geschonken is.
Ben jij op huizenjacht en heb je een goed advies nodig over spaargeld, schulden of een schenking van jouw ouders? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.
Terug naar overzicht