Besloten vennootschap (bv)
Een bedrijf kan als rechtspersoon gezien worden en kan zelf verplichtingen aangaan. De oprichter is hierbij niet aansprakelijk wanneer er schulden ontstaan. De besloten vennootschap (bv) is de meest gekozen variant bij het oprichten van een bedrijf en heeft beperkte aansprakelijkheid. Zij kunnen in de meeste gevallen niet aansprakelijk worden gehouden.
Naamloze vennootschap (nv)
Bij een naamloze vennootschap (nv) wordt het kapitaal verdeeld in aandelen, net als bij een bv. Bij een nv zijn aandelen ook vrij verhandelbaar op de beurs. Let op: bij een nv geldt wel dat er een minimum is van € 45.000 voor het oprichten. Ook moet je met de officiële oprichting bij de notaris een akte (laten) opstellen waarbij de statuten van de nv worden vastgelegd.
Vereniging
Een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken is een vereniging. Denk bijvoorbeeld aan een buurtvereniging of een sportvereniging. De vereniging bestaat uit minimaal twee leden. De vereniging mag winst maken, wel is de voorwaarde dat de winst wordt gebruikt voor maatschappelijke activiteiten van de vereniging.
Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
Een coöperatie wordt opgericht door minimaal twee personen. Hierbij gelden voordelen van een collectief waarbij je de voordeliger inkoopt en je deelt bijvoorbeeld de kosten voor marketing. Leden kunnen elk moment in- en uit de coöperatie stappen zonder gevolgen.
Een onderlinge waarborgmaatschappij is een speciale vorm van vereniging, net als een coöperatie. Deze vorm mag alleen gebruikt worden bij het afsluiten van verzekeringen met haar leden.
Stichting
Wanneer je een maatschappelijk of sociaal doel wilt realiseren, bijvoorbeeld natuurbehoud, cultuur verspreiden, kun je kiezen voor een stichting. Wel is het belangrijk dat er vermogen beschikbaar is.